O instalație de gaze naturale constă într-o serie de țevi, supape și fitinguri care transportă gazele naturale către aparatele tale de consum. Pentru a te asigura că aparatele tale pe gaz sunt utilizate în siguranță, instalația ta trebuie să fie verificată de o firmă autorizată ANRE pentru verificări, revizii și inspecții.
Verificarea periodică a instalației de gaze naturale reduce sau chiar elimina riscul de accidente grave. Arderea slabă și acumularea de gaz din cauza scurgerilor pot duce la pericol de incendiu sau explozie. Conductele de gaz instalate în mod necorespunzător prezintă un risc de intoxicare cu CO. Drept urmare, verificarea și revizia tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale face parte din operațiile de întreținere și exploatare pe care clienții sunt obligați să le realizeze în conformitate cu prevederile legale.
Când sunt necesare verificările instalațiilor de utilizare a gazelor naturale?
Verificarea tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale se realizează periodic, o dată la maxim doi ani sau la cererea clientului.
Punerea în funcțiune a instalației de gaz
Verificarea este obligatorie la punerea în funcțiune a unei noi instalații de gaz (înainte ca operatorul rețelei de distribuție să pună în funcțiune contorul de gaz) și ori de câte ori instalația de gaze naturale este reînnoită sau extinsă. Operatorul tău de rețea de distribuție va solicita apoi în mod regulat o declarație de conformitate pentru instalația de gaz.
Inspecția periodică a instalației de gaz
O instalație de gaz bine pusă la punct reduce riscul de defecțiuni, emite mult mai puțin CO2 și consumă mult mai puțină energie. În cazul în care instalația ta de gaze naturale este cauza unui incendiu sau unui alt incident casnic, verificările periodice sunt cruciale pentru compania de asigurări. Pentru a-ți garanta siguranța fizică dar și securitatea financiară, planifică verificarea periodică a instalației de gaz.
Ce presupune verificarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale?
Verificarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale are ca scop principal confirmarea etanșeității componentelor instalației de gaz și se poate efectua prin diferite mijloace. În majoritatea din cazuri, sunt utilizate două metode pentru o cât mai mare precizie. De cele mai multe ori, verificarea se realizează cu ajutorul unui aparat electronic care măsoară nivelul de gaze ce ar putea fi emanate prin orificiile mici. Verificarea se poate face și prin intermediul unei metode clasice: se realizează o emulsie din apă și săpun, emulsie care se pune ulterior la îmbinările instalației de gaz. În cazul unei probleme, se vor forma bule de săpun și specialiștii vor ști astfel exact unde au de reparat. Această din urmă metodă este nepractică în spațiile mai mari sau unde traseul instalației nu este la vedere sau greu accesibil. Sensibilitatea aparatelor de gaze moderne permit o detecție ușoară și imediată chiar și în cazul celor mai mici scurgeri de gaze și chiar dacă nu aparatul nu este lângă sursa pierderii de gaze.
Ce se întâmplă în cazul în care nu efectuezi verificarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale?
Cu siguranță ți-ai pus și tu această întrebare măcar o dată: ce se întâmplă în cazul în care nu efectuezi verificarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale? Nu recomandăm acest lucru deoarece este foarte periculos. Apoi, pierderile de gaz nu fac decât să crească consumul și cauzează funcționarea ineficientă a instalației. Astfel, facturile sunt mai mari însă eficiența nu este crescută. Un alt lucru important de menționat este următorul: dacă nu programezi o verificare obligatorie a instalației de gaz nu faci decât să reduci gradul de siguranță din locuința ta. Acumulările de gaze sunt deosebit de periculoase, atât pentru sănătatea ta pe termen lung cât și din cauza existenței riscului de explozie. Astfel, cel mai bine este să programezi din timp o verificare a instalației de utilizare a gazelor naturale pentru a evita orice problemă.
Drept urmare, verificarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale este esențială pentru siguranța ta, a familiei tale și a locuinței. Programează verificarea odată la doi ani sau atunci când este nevoie!