Sanik Gaz (1995) - Oricând, cu plăcere!
Luni-Vineri: 09:00-17:00

SIGURANȚA ÎN UTILIZAREA INSTALAȚIILOR DE GAZE NATURALE

Ca profesioniști autorizați ANRE în proiectarea și execuția instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, Sanik Gaz, cu experiență de piață și în colaborarea cu beneficiarii încă din anul 1995, vine către dumneavoastră cu un mic ghid de exploatare în siguranță a acestora. 
Chiar dacă vedem de mai multe ori pe an la știri care sunt consecințele nerespectării acestor reguli, există în continuare mulți beneficiari sau utilizatori care nu cunosc regulile ori nu le consideră suficient de importante cât să le și respecte. În primul rând, cele de mai jos sunt indicații și restricții minimale. Nerespectarea lor poate conduce la consecințe grave, atât pentru dumneavoastră cât și pentru cei din jur. 

Lucrați cu profesioniști autorizați.

Pentru a vă asigura că instalația de gaze naturale este proiectată și executată corect, este esențial să angajați doar profesioniști autorizați. Un profesionist autorizat și cu experiență va avea cunoștințe solide despre normele de siguranță și va asigura execuția corespunzătoare a instalației. Ce puteți face concret este să verificați dacă firma aleasă de dumneavoastră este autorizată ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) să desfășoare activitățile dorite. Pentru acest lucru puteți verifica dacă au autorizația sau autorizațiile afișate în site-ul lor sau chiar folosind site-ul autorității.
Nu contează cât de neînsemnată poate părea intervenția asupra instalației de gaze, lucrați întotdeauna numai cu firme autorizate. Aveți în vedere că toate riscurile și întreaga răspundere o are beneficiarul instalației, adică cel ce o folosește.

Folosiți detectoarele de gaz.

Unii beneficiari nici nu le au instalate încă. Asta deși au o obligație legală în acest sens. Alți beneficiari au instalate astfel de detectoare dar nu le țin în priză. Da, câteodată opresc alimentarea cu gaze pentru că fierbeți ceva anume sau folosiți oțet pentru o salată. Da, este neplăcut. Dar asta înseamnă că își fac treaba și chiar o fac bine. Dacă totuși alegeți să le țineți scoase din priză, ceea ce este greșit, atunci neapărat să le conectați atunci când plecați de acasă. 

Efectuați verificările și reviziile periodice.

Beneficiarii instalațiilor de utilizare a gazelor naturale au obligația de face o verificare tehnică periodică la cel mult doi ani și revizia instalației la 10 ani. Verificarea este și practică, nu numai obligatorie. Date fiind riscurile importante, o verificare a funcționării corecte este necesară. Se verifica starea instalației de gaze naturale și dacă există pierderi de gaze, folosind aparate de măsură specializate și omologate, conform reglementărilor în vigoare. Nu ignorați această obligație întrucât sunt degradări sau situații în care evenimente externe (lovituri mecanice, cutremur, intervenție neautorizată etc.) afectează starea instalației într-un fel insesizabil dar semnificativ. 

Fiți atenți la mirosul de gaz.

Gazul natural este inodor în mod natural. Nu are niciun miros. Sunt adăugați anumiți aditivi specifici, cum ar fi mercaptanul, pentru a da acel miros specific de ouă stricate. Scopul este să putem detecta cu ușurință acel miros ca să putem evita accidente. Dacă simțiți miros de gaz, opriți orice sursă de flacără, nu folosiți becurile sau alte instrumente care pot genera scântei. Deschideți geamurile, inchideti robinetul general de gaz (cel dinainte de intrarea in imobil) și apelați telefonic un operator economic autorizat de gaze naturale pentru a trimite o echipă pentru verificare și, eventual, remediere.  Apelatul companiei de gaze nu este necesar dacă ați uitat aragazul pornit dar fără flacară. Închideți aragazul dar respectați în continuare ceilalți pași.
Sfatul de a fi atenți la mirosul de gaz se referă pentru întreaga instalație de gaz. Asta înseamnă pentru cei care locuiesc la bloc să fie atenți dacă pe scară se simte miros, dacă în vreo zonă anume. Nu tratați cu superficialitate acest aspect și chemați ajutor specializat. Este mai bine să prevenim posibile evenimente decât să suportăm consecințele lor.

Atenție la semnele de scurgere ale gazului.

Fiți vigilenți și observați semnele care ar putea indica o scurgere de gaz. Acestea pot include sâsâituri sau șuierături în sau pe lângă conducte, bule de gaz în jurul conductelor sau în apropierea unui aparat de gaz, precum și scăderea inexplicabilă a presiunii gazului natural. Dacă observați astfel de semne, faceți o verificare vizuală a stării instalației și încercați să identificați care este sursa. Dacă nu reușiți să excludeți că instalația este sursa zgomotelor, atunci chemați ajutor specializat. În practica de zi cu zi, s-a mai întâmplat ca sursa zgomotelor să nu aibă legătură cu instalația de gaz. Dar este mai bine să fim siguri și în siguranță.

Ventilați corespunzător încăperile.

Asigurați-vă că încăperile în care sunt instalate aparatele de gaz natural sunt bine ventilate. Aceasta poate ajuta la dispersarea gazelor reziduale și la reducerea riscului de acumulare a gazului în spațiile închise. Ca practică utilă, când plecați de acasă pentru mai multe zile, este util să lăsați un geam sau două deschise sau între-deschise. Când vă întoarceți, înainte să aprindeți lumina, inspirați și mirosiți aerul din casă.  

Nu utilizați aparatele de gaz în alt mod decât cel prevăzut și nu le modificați.

Aparatele de gaz natural, cum ar fi aragazele sau cuptoarele, centralele termice, trebuie utilizate numai în modul în care au fost gândite și exclusiv pentru scopurile avute în vedere. Nu faceți modificări, adaptări, intervenții, modernizări, îmbunătățiri. 

Concluzie:

În cazul în care aveți temeri, îndoieli sau întrebări legate de siguranța utilizării instalației de gaze naturale, nu ezitați să contactați un specialist autorizat. 
Sanik Gaz (1995) vă dorește o zi bună!

WhatsApp