Sanik Gaz (1995) - Oricând, cu plăcere!
Luni-Vineri: 09:00-17:00

Sfaturi pentru reducerea consumului de gaze naturale în timpul iernii

Iarna este o perioadă în care consumul de gaz poate exploda și facturile pot să fie din ce în ce mai mari, mai ales datorită faptului că încălzirea din casă este suprasolicitată în această perioadă. Dar, trebuie să știi că există mai multe gesturi simple sau sfaturi pe care poți miza pentru a reduce consumul de gaze naturale în timpul iernii.

Optimizarea încălzirii

Una dintre cele mai eficiente modalități de a economisi gaz este optimizarea utilizării încălzirii. Iată câteva sfaturi de care poți să ții cont:

– Programează termostatul la temperaturi rezonabile. Dacă vei reduce temperatura doar cu un grad sau două, poți să faci economii considerabile. De asemenea este important să nu supraîncălzești camerele pe timp de noapte. De altfel, pe timp de noapte, temperatura ar trebui să scadă cu 2-3 grade. Vei evita consumul degeaba de gaz și vei dormi mai bine.

– Aerisește în mod regulat pe perioade scurte de timp pentru a reînnoi aerul, fără să pierzi însă prea mult din căldură.

– Închide ușile camerelor pe care nu le folosești pentru a concentra căldura acolo unde este nevoie.

Gătește într-o manieră mai responsabilă

Un alt sfat pentru reducerea facturii la gaz, mai ales pe timp de iarnă este destul de simplu: tot ce trebuie să faci este să adopți unele obiceiuri bune în sarcini atât de banale precum gătitul. Fără a ne revoluționa viața de zi cu zi, adoptarea unui mod mai responsabil de a găti te poate ajuta să economisești o mulțime de bani.

Pentru a face acest lucru:

– Folosește recipiente adaptate la dimensiunea plitei, dar și la preparatele pe care le gătești. Nu are rost să fierbi 500 de grame de paste în trei litri de apă!

– Acoperă cratițele în timp ce apa fierbe și alimentele se gătesc.

– Curăță în mod regulat arzătoarele.

Îmbunătățește izolația casei

O casă care nu este izolată așa cum trebuie poate genera o pierdere consecventă de cădră. O bună izolație termică este deci crucială pentru a păstra căldura la interior și pentru a reduce consumul de gaz în același timp. Dar poți evita și plata unui gaz pe care nu îl consumi, ci doar îl pierzi.  Poți să pui la cale în acest sens, câteva acțiuni simple:

– Instalează perdele groase sau perdele duble pentru a limita pierderile de căldură prin ferestre.

– Etanșează ușile și ferestrele pentru a preveni infiltrarea aerului rece.

– Izolează podurile și pereții, dacă este posibil, pentru o mai bună retenție a căldurii.

Optează pentru o întreținere regulată

O centrală de gaz bine întreținută funcționează mai eficient. Va trebui deci să te asiguri de faptul că asiguri centralei termice pe care o alegi revizii anuale pentru a obține performanțe optime și un consum redus de gaz. Va trebui în același timp să aerisești caloriferele pentru a elimina aerul blocat și a promova o distribuție uniformă a căldurii.

Redu consumul de apă caldă

O mare parte din consumul de gaz este reprezentat de apa caldă. Pentru a economisi bani, poți încerca să limitezi durata dușurilor și poți prefera un duș în locul unei băi pentru a economisi atât apă, cât și gaz. Instalarea de echipamente de economisire a energiei, cum ar fi capetele de duș cu debit redus sau robinetele termostatice, sunt alte trucuri care pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra consumului.

Eticheta energetică, o referință esențială

Obligatorie pentru sistemele de încălzire cu o putere mai mică de 70 kW, eticheta energetică este o scară colorată care indică, printre altele, clasa energetică a unui aparat. Această etichetă, care prezenta anterior categorii până la A+++ pentru cele mai eficiente aparate, a fost simplificată pentru a oferi un singur cod de culori, de la verde la roșu.

Datorită acestei etichete, poți vedea dintr-o privire performanța energetică a unui sistem de încălzire, ceea ce este deosebit de util dacă dorești cumva să îți  actualizezi sau să schimbi sistemul. Astfel, poți face alegerea corectă și poți economisi bani pe termen lung.

Controlul umidității

Umiditatea din casă poate determina scăderea temperaturii în casă. În consecință, atunci când umiditatea este prea mare, casa are nevoie de mai multă încălzire, ceea ce crește consumul de gaz. Cel mai bine ar fi să se aerisească toate încăperile sau să se folosească o ventilație mecanică controlată.

Adoptă unele obiceiuri mai econome

Câteva obiceiuri din viața de zi cu zi pot să facă și ele diferența atunci când vine vorba despre reducerea consumlui de gaz. Poți să mizezi deci pe echipamente care nu consumă mult gaz, să nu lași gazul pornit sau mai mult decât este necesar pentru gătit.

Acesta este cel mai important lucru – să îți schimbi obiceiurile și modul de viață. Dacă obișnuiești să lași grăsimea să invadeze arzătoarele, fă ceva diferit când vine iarna. Dacă îți plac casele foarte calde, obișnuiește-te cu un mediu răcoros, dar confortabil.

Adoptând zilnic aceste măsuri simple, se poate reduce în mod semnificativ consumul de gaze în perioada de iarnă, menținând în același timp confortul termic al locuinței. Aceste practici sunt benefice atât pentru mediu, cât și pentru economiile pe care le faci la facturile de energie.

WhatsApp