Sanik Gaz (1995) - Oricând, cu plăcere!
Luni-Vineri: 09:00-17:00

PASI RACORDARE GAZE

Fluxul de racordare la reteaua de alimentare cu gaze naturale

Terminologie:

O.S.D. – operatorul sistemului de distributie gaze naturale, Distrigaz sud retele SRL (reteaua stradala). Se ocupa de montajul contorului de gaze si de punerea in functiune a instalatiei de gaze;
ENGIE – furnizorul de gaze licentiat ANRE(emite facturile pentru consumul de gaze)
A.T.R. – aviz tehnic de racordare
I.S.C.I.R. – Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. Se ocupa de autorizarea de functionare a centralelor termice in cazul nostru.
O.E. – operatorul economic autorizat, ales de beneficiar
Contract de mandat – prin contractul de mandat, beneficiarul imputerniceste O.E. sa depuna si sa ridice documentele necesare de la O.S.D. respectiv ENGIE

Pasi necesari si cine ii urmeaza:

 Pas necesarCine se ocupa?
1Pregatirea documentelor necesare in vederea depunerii lor la O.S.D.Beneficiarul – obtine doc. necesare racordarii la reteaua de gaze
2Preluarea documentelor necesare in vederea depunerii lor la O.S.D.O.E. – in cazul in care beneficiarul a semnat un contract de prestari servicii si un contract de mandat
3Depunerea documentelor necesare la O.S.D. in vederea obtinerii ATR-ului (termen 5 zile)O.E. – in cazul in care beneficiarul a semnat un contract de prestari servicii si un contract de mandat
4In vederea analizei dosarului depus, O.S.D. emite o nota de plata pe numele beneficiarului, ce trebuie achitata.Beneficiarul achita nota de plata. O.E. va trimite nota de plata primita de la O.S.D. catre beneficiar(termen 5 zile)
5Dupa achitarea notei de plata de catre beneficiar, O.S.D. emite A.T.R.-ul sau solicita documente in completare. (termen 30 zile)Daca se emite A.T.R., O.E. poate semna contract furnizare ENGIE si programa executia lucrarii. Se poate realiza proiectul instalatiei de gaze. (termen 30 zile)
Daca se solicita documente in completare, beneficiarul are obligatia de a le obtine si inmana O.E. (termen 15 zile)
6Dupa emiterea contractului de furnizare gaze, executia lucrarii si realizarea proiectului de gaze, se depune un nou dosar la O.S.D. in vederea punerii in functiune a instalatiei de gaze, respectiv montajul contorului(dupa caz)O.E. va intocmi si va depune dosarul catre O.S.D. in vederea punerii in functiune a instalatiei de gaze si montajul contorului de gaze(dupa caz). Termen 20 zile de la data executiei.
7In vederea analizei dosarului depus si efectuarii punerii in functiune, O.S.D. emite o nota de plata pe numele beneficiarului, ce trebuie achitata.Beneficiarul achita nota de plata. O.E. va trimite nota de plata primita de la O.S.D. catre beneficiar(termen 5 zile)
8Dupa achitarea notei de plata O.S.D. are termen 7 zile pentru efectuarea punerii in functiune, respectiv montajul contorului de gaz(dupa caz)Beneficiarul, O.E. si O.S.D. O.S.D. anunta O.E. intr-un termen foarte scurt(de pe o zi pe alta), iar O.E. anunta imediat beneficiarul. In ziua programarii vom afla si ora aproximativa, nu se poate afla in ziua precedenta.
Nota: Pentru ca punerea in functiune(montajul contorului) sa se poata realiza, consumatorii(C.T./M.A.) trebuie sa fie racordati la conducta de gaze, altfel, delegatul O.S.D. va trece in procesul verbal de punere in functiune doar aparatele ce sunt legate efectiv la teava de gaze. Daca nu exista niciun consumator O.S.D. nu monteaza contorul de gaze si nu face punerea in functiune.
9La punerea in functiune, O.E. impreuna cu O.S.D, realizeaza montajul contorului de gaze(dupa caz). In cazul in care exista instalatie comuna in imobil, tot atunci se realizeaza si busonarea in coloana veche a blocului si racordarea M.A. pe noua conducta.O.E. impreuna cu O.S.D. O.S.D. preda beneficiarului procesele verbale de punere in functiune si montaj contor(in functie de caz) iar O.E. preda documentatia tehnica ce a stat la baza realizarii instalatiei.
10In cazul in care s-a montat si centrala termica, beneficiarul are obligatia de a suna reprezentatii I.S.C.I.R.(conform certificat de garantie), pentru acordarea autorizatiei de functionare.Beneficiarul . Tot atunci, cei de la ISCIR vor porni efectiv centrala si se va realiza montajul termostatului de ambient.
WhatsApp