Sanik Gaz (1995) - Oricând, cu plăcere!
Luni-Vineri: 09:00-17:00

Instrucțiuni de utilizare a gazului natural

Gazul natural este un combustibil fosil pe care gospodăriile din România îl folosesc de mult timp. Este, de asemenea, una din cele mai utilizate surse de energie din lume. Gazul natural este utilizat în numeroase moduri: este folosit pentru încălzire, în industrie și, de asemenea, ca și combustibil pentru automobile.

Gazele naturale au revoluționat modul în care consumăm energie în casele noastre. Sunt  accesibile, eficiente și ecologice. Cu toate acestea, scurgerile de gaz reprezintă o preocupare și este esențial să înțelegem cum să folosim gazul natural în siguranță. În cele ce urmează îți vom oferi câteva instrucțiuni de utilizare în siguranță.

Consumatorul este cel care răspunde de buna funcționare a instalațiilor de utilizare precum și pentru întreținerea, exploatarea și repararea instalațiilor. Consumatorii au obligația de a asigura efectuarea verificării și reviziilor tehnice, acestea efectuându-se de către un operator economic autorizat ANRE. Verificarea tehnică periodică a instalațiilor de utilizare se realizează la intervale de doi ani. Revizia tehnică devine obligatorie și în următoarele situații:

  • În cazul în care instalația nu a fost folosită o perioadă mai mare de șase luni;
  • După orice tip de eveniment care ar putea afecta funcționarea instalației în condiții de siguranță.

Pentru a preîntâmpina accidentele cu pierderi de vieți omenești și distrugeri de bunuri materiale, următoarele instrucțiuni vor fi respectate cu strictețe:

Operațiuni necesare înainte pentru aprinderea focului:

  • Ventilarea regulată a încăperilor în care funcționează aparate consumatoare de combustibili gazoși;
  • Controlul robinetului de manevră al aparatului consumator de combustibili gazoși. În cazul în care robinetul este deschis, acesta se va închide și se va ventila încăperea respectivă dar și cele învecinate prin deschiderea geamurilor și ușilor. Aprinderea focului se va face doar după aerisirea completă;
  • Controlul tirajului coșului de evacuare al gazelor de ardere pentru aparatele consumatoare de combustibili gazoși racordate la acesta. În situația în care se constată lipsa acestuia, nu se va aprinde focul decât după ce se efectuează lucrări care să asigure tirajul;
  • Verificarea funcționării aparaturii de automatizare, dacă este cazul.

În cazul aprinderii focului în aparate consumatoare de combustibili gazoși neautomatizate și arzătoare, sunt necesare următoarele operațiuni:

  • Aerisirea camerei, cu minim cinci minute înainte ca focul să se aprindă;
  • Apropierea aprinzătorului de arzător;
  • Deschiderea lentă a robinetului de manevră și aprinderea focului, concomitent cu supravegherea stabilității flăcării.

Aprinderea se va realiza doar cu un aprinzător special conceput în acest sens. Este interzisă aprinderea directă cu hârtie sau cu chibrituri.

Stingerea focului la aparate consumatoare de combustibili gazoși, racordate prin racord flexibil se realizează prin închiderea robinetului de siguranță. După stingerea flăcării se închide și robinetul de manevră.

Deși este important să știi cum să folosești gazul în siguranță, este la fel de important să știi ce nu trebuie să faci pentru a evita accidentele.

Iată câteva indicații speciale:

În cazul utilizării gazelor naturale se interzice:

  • Aprinderea focului dacă simți mirosul caracteristic al gazelor naturale;
  • Lăsarea focului nesupravegheat, în cazul aparatelor neautomatizate;
  • Dormitul în încăperi cu focul aprins;
  • Modificarea unei instalații de gaze fără aprobare legală și prin intermediul unor persoane neautorizate;

În cazul în care simți mirosul caracteristic de gaze naturale se impun de urgență următoarele măsuri de siguranță:

  • Stingerea tuturor focurilor;
  • Deschiderea tuturor ușilor și ferestrelor;
  • Evitarea manevrării aparatelor electrice;
  • Evitarea aprinderii oricărei surse de foc;
  • Evitarea dormitului în astfel de încăperi;
  • Anunțarea de urgență a operatorului licențiat de distribuție;

Ține minte că verificarea cu flacără a instalației de gaze naturale prezintă pericol de incendiu și de explozie. Dormitul într-o încăpere cu focul aprins sau în încăperi cu aparate consumatoare de combustibili gazoși, nelegate la coșul de fum, prezintă un pericol foarte mare.

Întreții singur sistemul

A face totul singur este tentant pentru a evita costurile de întreținere și birocrația, dar este, de asemenea, riscant. În ceea ce privește întreținerea centralei, este obligatoriu să lași acest aspect în grija unui profesionist calificat o dată pe an. Pentru a te asigura că sistemul tău este întreținut în mod corespunzător, asigură-te că nu blochezi orificiile de evacuare a gazelor. Mai mult, ai obligația legală să realizezi verificarea centralei cu un specialist autorizat iar verificarea instalației de gaze se va face numai dacă verificarea centralei termice este în termen.

Pleci în vacanță fără să îți iei măsuri de precauție

Atunci când pleci în weekend sau în vacanță, nu uita să oprești gazul! Nu uita să oprești toate alimentările cu gaz, fie că este vorba de încălzire sau de gătit, pentru a preveni scurgerile. Iarna, nu uita să folosești funcția anti îngheț, funcție care previne spargerea țevilor la temperaturi foarte scăzute.

Rămâi acasă în cazul unei scurgeri de gaz

De îndată ce simți un miros neobișnuit de gaz, nu trebuie să rămâi acasă în așteptarea ajutorului. Gazul degajat poate fi dăunător, provocând dureri de cap, greață și chiar pierderea cunoștinței. De asemenea, evită să folosești aparatele electrice și nu fuma în interior. Înainte de a apela la pompieri sau la serviciul de depanare, este esențial să ieși rapid din casă. Nu te întoarce în casă fără acordul serviciilor de urgență.

Un alt sfat util pe care ți-l oferim este acela de a folosi detectoare de gaze. Chiar dacă consumatorii au o obligație legală în acest sens, unii beneficiari nici nu au încă instalate aceste detectoare de gaze. Alți beneficiari au instalate astfel de dispozitive însă le țin scoase din priză. Dacă și tu le ții scoase din priză te sfătuim ca atunci când pleci de acasă să le conectezi în mod obligatoriu. Dat fiind că există o obligație legale de a le folosi, dacă prin nefolosirea lor apare un eveniment nefericit prin care vor rezulta daune materiale (și nu numai) atunci răspunderea pentru acele prejudicii vor reveni proprietarului în cauză care nu a luat toate măsurile de siguranță necesare, începând cu cele obligatorii.

Gazul natural este o sursă de energie valoroasă în casele noastre și, cu precauțiile și măsurile de siguranță adecvate, este perfect sigur de utilizat. Nu îți asuma riscuri în ceea ce privește siguranța gazelor naturale – asigură-te că urmezi instrucțiunile de mai sus pentru a-ți proteja casa și familia împotriva scurgerilor de gaz și urgențelor. Dacă suspectezi o scurgere de gaz, evacuează imediat locuința, sună la compania de gaze și nu folosi aparatele electrice până când nu te îndepărtezi de zona suspectată de scurgere de gaz. Rămâi în siguranță și bucură-te de beneficiile gazului natural.

WhatsApp