Sanik Gaz (1995) - Oricând, cu plăcere!
Luni-Vineri: 09:00-17:00

Iată tot ce trebuie să știi despre densitatea gazului natural și consumul acestuia

Care este densitatea gazului natural? Are aceasta un impact asupra consumului tău și asupra facturii de gaz? Află răspunsurile la aceste întrebări în cele ce urmează.

Care este densitatea gazului natural?

Densitatea gazului natural reprezintă raportul dintre densitatea sa și densitatea aerului. Aerul este corpul de referință pentru gazele naturale, în timp ce pentru lichide și solide, corpul de referință este apa. Pentru a stabili densitatea sa se ia în considerare:

  • Compoziția sa chimică: gazul natural este compus în principal din metan, peste 90% din acesta. Conține, de asemenea, azot, etan și dioxid de carbon.
  • Nivelul de presiune: gazul natural se dilată și se adaptează la spațiul de care dispune. Atunci când gazul natural este depozitat, particulele care îl compun îl vor împinge, ceea ce va determina nivelul său de presiune.
  • Temperatura: cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât mai repede se mișcă moleculele care alcătuiesc gazul natural. Cu alte cuvinte, cu cât temperatura este mai mare, cu atât presiunea este mai mare.

Ce impact va avea acest lucru asupra consumului și a facturii tale?

În primul rând, trebuie să știi că densitatea gazului natural nu este luată în considerare în mod direct în consumul tău, și, prin urmare, în factura de gaz. În schimb, vorbim despre volumul său. Poate ai observat deja acest lucru pe contorul tău: indică volumul de gaz natural în m3 (metri cubi). Cu toate acestea, atunci când te uiți la factura de gaz, consumul tău este indicat în kWh (Kilowati oră). Acest lucru se datorează faptului că nu plătești pentru volumul consumat în m3 ci pentru echivalentul său în energie, care este, prin urmare, exprimat în kWh.

Cine este responsabil pentru transformarea m3 de gaze naturale în kWh?

Gazele naturale parcurg un drum lung înainte de a ajunge în locuința ta. Acesta este cunoscut sub numele de lanțul de gaz. După ce este produs, gazul este transportat, distribuit și depozitat înainte de a fi cumpărat de furnizorul tău de gaze naturale. Se trimit informații furnizorului de energie, atât cu privire la volumul de gaz furnizat, cât și la coeficientul de conversie.

Compoziția gazelor naturale

Coeficientul variază în funcție de tipul de gaz natural utilizat. În Franța, sunt distribuite două tipuri de gaze naturale:

Gaz cu putere calorifică redusă: Provenind în principal din Țările de Jos, acest tip de gaz are particularitatea de a fi un gaz natural cu un conținut ridicat de azot, ceea ce îl face un gaz „sărac”.

Gazul cu putere calorifică ridicată.  În schimb, acest tip de gaz are un conținut mai mic de azot, ceea ce îi accentuează puterea calorică. Acesta provine în principal din Rusia, Algeria și Marea Nordului.

Presiunea de livrare a gazelor naturale variază în funcție de tipul de utilizare. Pentru consumul la scară largă, cum ar fi utilizarea comercială sau încălzirea colectivă, presiunea de livrare este mai mare decât pentru încălzirea individuală. Cu cât consumul este mai mare, cu atât mai mare este coeficientul utilizat pentru a converti m3 în kWh.

Concret, afectează densitatea gazelor naturale consumul?

Altitudinea locuinței tale și presiunea de livrare nu variază. Cu toate acestea, compoziția gazului natural se schimbă în mod constant. Aceasta este măsurată în fiecare zi în diferite puncte ale rețelei pentru a determina rata de conversie pentru zona de distribuție din care faci parte.

Datorită acestei ajustări, densitatea gazului natural utilizat pentru a te aproviziona nu are niciun impact asupra consumului tău sau asupra facturii de gaze naturale. Acestea depind în principal de nivelul tău de utilizare a gazelor naturale și de tariful pentru gaze naturale.

WhatsApp