Sanik Gaz (1995) - Oricând, cu plăcere!
Luni-Vineri: 09:00-17:00

Ghid practic pentru alegerea centralei termice

Alegerea centralei termice potrivite este esențială pentru asigurarea unui confort optim dar și pentru reducerea costurilor pe termen lung. Ținând cont de factori precum eficiența energetică, impactul asupra mediului sau conformitatea cu reglementările locale vei face o alegere informată și vei beneficia de numeroase avantaje.

Furnizând căldură și confort în fiecare încăpere din locuință, furnizând apă caldă pentru baie, bucătărie și spații utilitare, centrala termică joacă un rol esențial în confortul și bunăstarea ta.

Este greu să ne imaginăm casa fără încălzire, mai ales în mijlocul iernii, nu-i așa? Nu numai că încălzirea este esențială pentru confortul termic al ocupanților, dar aceasta nu este singura sa funcție. Încălzirea asigură menținerea în stare bună a materialelor și instalațiilor din locuința ta. Există numeroase soluții de încălzire disponibile, dintre care unele sunt cele mai potrivite pentru nevoile tale: centrală termică pe gaz, centrală termică electrică.

Cum alegi centrala termică potrivită?

Alegerea centralei termice depinde de o serie de criterii care trebuie luate în considerare, în funcție de diferitele tale nevoi și de problemele care îți afectează locuința. Iată care sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont în alegerea centralei termice:

Instalarea. Încălzirea pe lemne necesită un cazan. Instalarea unui cazan este o afacere destul de costisitoare deoarece trebuie efectuate lucrări între instalarea aparatului și crearea unei rețele de conducte. Pompele de căldură sunt destul de costisitoare deoarece sunt mai complexe din punct de vedere tehnologic. O centrală termică electrică sau una pe gaz este mai ieftină și mai simplu de instalat.

Suprafața locuinței. Pentru a te asigura de faptul că ai ales cea mai bună centrală termică pentru o anumită suprafață, trebuie să cunoști cum se estimează capacitatea de încălzire (kW) optimă a sistemului pe care l-ai ales. Astfel, se poate stabili un coeficient de încălzire. Locuințele pot să difere din punct de vedere al izolării termice. Pentru locuințele care sunt izolate în mod corespunzător, un coeficient de încălzire cuprins între 32-48 W/m3 este recomandat. Pentru locuințele mai slab izolate, coeficientul de încălzire trebuie să fie mai ridicat, să fie cuprins între 50- 70 W/m3.

Eficiență. O centrală termică eficientă trebuie să pornească rapid. Cu toate acestea, timpul de încălzire poate fi limitat spre deosebire de încălzirea pe lemn unde încălzirea este uniformă și de durată.

Consumul centralei termice. Producătorii, conform normelor impuse de UE, sunt obligați să folosească un standard pentru eficiența centralei termice, cunoscut sub denumirea de randament energetic. Trebuie să te asiguri că alegi o centrală termică care consumă puțin.

Nivelul de zgomot emis de centrala termică. Nimeni nu își dorește o centrală termică care să deranjeze atunci când pornește. Drept urmare, nivelul de zgomot emis de centrala termică nu trebuie să depășească nivelul de 45 dB. Cea mai bună centrală termică este cea silențioasă, care funcționează la un nivel de silențiozitate optim.

Bugetul. Când vine vorba de buget, este important să iei în considerare atât costul inițial al instalării cât și economiile de energie pe termen lung. Deși un sistem cu pompă de căldură poate avea un cost inițial mai mare decât un sistem de încălzire tradițional, economiile de energie în timp pot fi semnificative. Acest lucru poate face ca un sistem cu pompă de căldură să fie o investiție inteligentă pentru proprietarii de locuințe care doresc să economisească bani pe facturile de energie pe termen lung.

Care sunt beneficiile oferite de o centrală termică?

În afară de încălzire, există numeroase alte beneficii ale instalării unei centrale termice în locuința ta.

Eficiență energetică

Sistemele moderne de încălzire centrală funcționează cu o eficiență energetică îmbunătățită în comparație cu sistemele mai vechi sau cu încălzitoarele autonome. Drept urmare, poți reduce semnificativ facturile la utilități, menținându-ți în același timp locuința suficient de caldă.

Îmbunătățirea valorii locuinței

Centralele termice sunt adesea considerate îmbunătățiri cheie ale locuinței care cresc substanțial valoarea proprietății. Acest lucru este deosebit de important dacă intenționezi să îți scoți locuința la vânzare.

Te simți mai confortabil în lunile reci de iarnă

Trecerea peste perioada rece devine mai ușoară cu ajutorul unei centrale termice. Încălzirea centrală asigură o căldură confortabilă, distribuită uniform, sporind în cele din urmă confortul locuinței tale.

În cele din urmă, cea mai bună centrală termică pentru locuința ta va depinde de o serie de factori. Făcând cercetări și consultând un specialist în domeniu, poți determina care este cea mai eficientă și mai rentabilă centrală termică pentru nevoile tale. Cu centrala termică potrivită, îți poți menține locuința caldă și confortabilă, economisind în același timp bani pe facturile de energie.

Factori precum eficiența, compatibilitatea și bugetul trebuie să fie luați în considerare. Sistemele de încălzire pe gaz, electrice și pe lemn au fost alegeri populare de ani de zile, dar, odată cu progresele tehnologice, sistemele cu pompe de căldură devin rapid o opțiune de vârf. Indiferent de centrala electrică pe care o alegi, asigură-te că se potrivește nevoilor tale unice și stilului tău de viață pentru a oferi confort optim și economii de energie.

WhatsApp