Sanik Gaz (1995) - Oricând, cu plăcere!
Luni-Vineri: 09:00-17:00

CUM SE OBȚIN AUTORIZAȚIILE

Cât de greu este să devii un operator economic autorizat în domeniul instalațiilor de utilizare a gazelor naturale?

Pentru că am tot primite foarte multe întrebări de-a lungul timpului despre autorizațiile care există în domeniu, cele pe care noi le avem, dar și despre cât de greu este procesul de autorizare, am hotărât să facem un articol informativ. Este de menționat încă de la începutul lui că scopul acestuia este să informeze publicul cu privire la dificultatea obținerii autorizațiilor, a importanței acestora dar și pentru a permite beneficiarilor să selecteze profesioniști pregătiți și autorizați în domeniul instalațiilor de gaze. Acest material nu servește drept ghid practic sau legal pentru autorizarea diferiților agenți economici în acest domeniu.

în continuare, vom prescurta pe alocuri “instalație de utilizare a gazelor naturale” prin IUGN și “gaze naturale” sau “gazelor naturale” prin GN.

Să începem.

în primul rând, sunt nouă tipuri de autorizații posibile, dintre care cele mai importante pentru publicul general sunt EDIB și PDIB, ele fiind cele care permite deservirea instalațiilor de gaze naturale de medie, joasă și redusă presiune, adică cele pentru utilizatorii casnici și cele mai multe activități comerciale care includ utilizarea gazului natural.

Care sunt acestea? O să facem o prezentare succintă. După cum veți vedea, doar EDIB, PDIB și RPFA sunt utile pentru 99% dintre nevoile publicului larg, întrucât celelalte autorizații sunt pentru firme mari care se ocupă cu producția, distribuția sau stocarea GN, sau cu folosirea lor în regim industrial.

EDIB – autorizația pentru execuție instalații de utilizare a gazelor naturale având regimul de medie, joasă și redusă presiune.

PDIB – autorizație pentru proiectarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale cu regimul de medie, joasă și redusă presiune.

RPFA – autorizație pentru racordarea aparatelor cosumatoare de combustibili gazoși.

PDSB – Autorizație pentru proiectare sisteme de distribuție a gazelor naturale, sisteme de distribuție închise, precum și instalațiile aferente acțiunilor pentru producerea și stocarea biogazului/biometanului cu regim de presiune medie, joasă și redusă.

EDSB – autorizație pentru execuția sistemelor menționate la PDSB.

PPI – proiectare conducte de alimentare din amonte și instalații tehnologice de suprafață aferente aferente înmagazinării GN.

EPI – execuția conductelor de alimentare din amonte și a instalațiilor tehnologice de suprafață aferente înmagazinării GN.

PT – proiectare sisteme de distribuție și transport GN, sisteme de distribuție închise, instalații aferente activității de producere și stocare a biogazului/biometanului, precum și a instalațiilor de utilizare a GN cu regim de presiune înaltă.

ET – execuția sistemelor de distribuție și transport de GN, a sistemlor de distribuție închise, instalații aferente activității de producere și stocare a biogazului/biometanului, precum și a instalațiilor de utilizare a GN cu regim de presiune înaltă.

Care este procesul de autorizare pentru toate autorizațiile?

Primul pas este formarea dosarului de documente ce vor sta alături de cererea de autorizare. în acest dosar vor fi incluse o mulțime de documente, aproximativ 10 la număr, dintre care menționăm pe cele mai relevante pentru dovedirea competențelor tehnice și organizatorice pentru a putea desfășura activități în domeniul instalațiilor de utilizare a gazelor naturale.

Astfel, cele mai relevante:

  • Lista de elemente ce formează dotarea tehnică din care să rezulte capabilitatea operatorului de a desfășura activitățile pentru care solicită autorizarea. Această primă condiție este una strictă și descalifică peste 80% dintre cei care altfel ar putea solicita autorizarea;
  • Organigrama operatorului economic cu menționarea departamentelor responsabile pentru efectuarea activităților în domeniul pentru care se face solicitarea;
  • Copie după documentul emis de un organism acreditat RENAR, sau un alt organism similar recunoscut pe plan international, prin care se certifică existența unui sistem de management al calității implementat în conformitate cu standardul ISO 9001;
  • Declarație pe proprie răspundere a reprezentantului legal al operatorului economic, prin care acesta angajează răspunderea operatorului economic ca pe întreaga durată de valabilitate a autorizației să se mențină numărul minim de personal autorizat.

Documentele și cerințele de mai se aplică pentru toate autorizațiile. La acestea, se adaugă cerințe suplimentare specifice pentru fiecare dintre autorizații.

Astfel, pentru obținerea autorizației EDIB, adică cea pentru execuția instalațiilor de GN, operatorul economic trebuie să:

  1. Să aibă un minim de 2 (doi) instalatori autorizați, tip EGIU.
  2. Să aibă un instalator autorizat care să dețină experiență în activitatea de execuție pentru acest tip de obiective pentru minim 3 ani și să fie absolvent de studii superioare în domeniul științelor inginerești, având rolul de coordonare a activității.
  3. Să aibă un colaborator autorizat (un alt operator economic) pentru execuția îmbinărilor nedemontabile, de către organismul abilitat. Prin colaborator ne referim la existența unui contract de prestări servicii între solicitantul de autorizare EDIB și colaboratorul autorizat;
  4. Reprezentantul legal își angajează răspunderea că verificarea sudurilor pentru controlul nedistructiv se va face numai în laboratoare autorizate.
  5. Declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal cu privire la acordarea unei garanții minime de 2 ani pentru instalațiile executate.
  6. declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal al operatorului economic, prin care acesta angajează răspunderea operatorului economic cu privire la exploatarea instalaţiilor de utilizare ce funcţionează în regim de înaltă presiune şi a instalaţiilor industriale de utilizare a gazelor naturale.

Pentru obținerea autorizației PDIB, adică cea pentru proiectarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, pe lângă cerințele menționate pentru toate autorizațiile, apar următoarele condiții specifice:

  1. Operatorul economic să aibă în structura de personal 2 instalatori autorizați, tip PGIU.
  2. Unul dintre instalatorii autorizați tip PGIU să aibă experiență în activitatea de proiectare în domeniul gazelor naturale de minim 5 ani și să fie absolvent cu studii superioare în domeniul științelor inginerești. Acesta are și rolul de coordonare a activității de proiectare.
  3. declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al operatorului economic, prin care acesta angajează răspunderea operatorului economic, cu privire la întocmirea elementelor specifice din cadrul documentaţiei de proiectare de către un inginer specialist în automatizări, dacă este cazul.

După cum puteți vedea cu ușurință, sunt numeroase cerințe legale, practice, tehnice, organizatorice dar și de angajare a răspunderii, de experiență și pregătire pentru coordonatorii activităților de execuție sau proiectare a instalațiilor de gaze naturale.

WhatsApp