Creșterea prețurilor din cauza contextului geopolitic cu războiul din Ucraina, obiectivele climatice de reducere a utilizării combustibililor fosili… Există multe motive economice – și ecologice – pentru a reduce consumul de gaz. Dacă te-ai hotărât să faci și tu asta, iată câteva trucuri și sfaturi de care să ții cont.
Cum poți deci să economisești bani pe facturile de gaz fără să renunți la confort? De la unele ecogesturi cele mai simple, până la unele schimbări pe termen lung, iată care sunt reflexele de adoptat pentru a gestiona mai bine consumul de gaz și pentru a avea mai puține cheltuieli.
Optimizează consumul de căldură
Dacă vei încerca să reduci temperatura din termostat cu un grad sau două, vei reuși să reduci factura de la gaz cu până la 7%. Dacă locuința ta este încălzită de o centrală pe gaz, trebuie să știi că încălzirea reprezintă aproape 60% și din factura de electricitate… Prin urmare, reducerea termostatului de la centrala pe gaz poate avea un impact real asupra facturii la sfârșitul lunii, mai ales că multe locuințe sunt supraîncălzite. Știai de exemplu că, în mod ideal, un dormitor nu ar trebui încălzit la mai mult de 16°C pentru un somn bun? Iată care sunt recomandările pentru fiecare încăpere:
- Dormitor: 16 grade.
- Living sau locul de luat masa: 18 grade.
- Baie: 17 grade în general și 22 de grade atunci când se utilizează.
- Încăperi unde nu prea se stă: 14 grade.
Redu factura la gaze schimbând furnizorul de energie
Acesta este unul dintre primele reflexe pe care trebuie să le adopți pentru a reduce factura de energie: utilizează un comparator de gaze pentru a verifica cât de competitiv este contractul tău. De când piața a fost deschisă concurenței, au apărut furnizori alternativi, cu oferte de piață la prețuri liber stabilite. Poți face economii substanțiale la factura de gaze alegând cel mai bun contract pentru profilul tău de consum.
Încearcă să ai cele mai bune obiceiuri și în bucătărie pentru a reduce consumul de gaz
Gătitul pe gaz rămâne una dintre cele mai populare metode de gătit, indiferent de nivelul de expertiză al bucătarilor. Dar atenție: cuptoarele și plitele pe gaz pot fi mari consumatoare de energie, mai ales dacă îți place să fierbi mâncarea mult timp. Pentru a limita risipa și a reduce factura la gaz, poți încerca să adopți câteva măsuri ecologice simple.
- Întreține aparatele de gătit: curăță și degresează în mod regulat arzătoarele. Vor funcționa astfel într-o manieră optimă și vor consuma deci mai puțină energie.
- Potrivește dimensiunile în funcție de arzătoare. O cratiță mică pe un arzător mare consumă gaz inutil, așa că alege arzătorul și puterea în funcție de dimensiunea ustensilelor de gătit.
- Păstrează căldura în interior. Acoperă oalele, cratițele în timpul gătitului, astfel încât să poți reduce puterea gazului și să gătești mai puțin timp. La aceeași putere, o cratiță de apă acoperită fierbe de până la patru ori mai repede decât una neacoperită. Nu uita, de asemenea, să oprești gătitul cu câteva minute înainte de ora programată: datorită capacului, inerția căldurii va finaliza procesul de gătire fără a consuma energie.
- Adaptează timpii de gătire. Preferă gătitul scurt și/sau la foc mic. Aceasta consumă mai puțină energie și, pe termen lung, îți va permite să economisești bani pe factura de gaz.
- Schimbă aparatele. Folosește alte metode de gătit care consumă mai puțină energie pentru a economisi la factura la gaz. Microundele consumă foarte puțină energie și pot fi folosite atât pentru a reîncălzi, cât și pentru a găti anumite alimente; fierbătoarele sunt, de asemenea, eficiente din punct de vedere energetic și pot preîncălzi apa pentru a scurta timpul de fierbere; în ceea ce privește oalele sub presiune, acestea pot fi electrice sau încălzite pe arzătoare, dar scurtează drastic timpii de gătit.
Diminuează consumul și fă economii de apă caldă pentru pentru a reduce factura de gaz
Dacă încălzitorul tău de apă funcționează pe gaz, trebuie să știi că acesta reprezintă aproximativ 15% din consumul tău. Pentru a reduce factura la gaz, economisește apa caldă cu câteva reflexe, dintre care unele pot reduce și consumul general de apă.
- Folosește apa rece cât mai mult cu putință, pentru a te spăla pe mâini, pentru a spăla fructe și legume, pentru a clăti un vas, etc.
- Păstrează robinetele în poziție de rece, deoarece de fiecare dată când le vei deschide, se va porni apa caldă.
- Dotează robinetele cu dispozitive de economisire a apei. Acestea sunt ieftine și înseamnă că utilizezi mai puțină apă atunci când deschizi robinetele și, prin urmare, și mai puțină apă caldă. Debitul rămâne suficient pentru utilizarea zilnică.
- Reglează termostatul. Temperatura ideală pentru un încălzitor de apă este între 45 și 55°C, pentru a nu încălzi inutil un volum mare de apă. Nu vei pierde din confort, deoarece temperatura unui duș este rareori mai mare de 40°C, dar vei păstra suficientă căldură pentru a elimina bacteriile.